Ajankohtaista

EU arjessa Hämeenlinnassa: Demokratia ja vaikuttaminen EU:ssa – suomalaisten ääni kuuluu

EU arjessa –tapahtuma haastaa kantahämäläiset keskustelemaan EU:sta, demokratiasta ja suomalaisten vaikutusmahdollisuuksista perjantaina 7. maaliskuuta 2014.

Kohta päättyvän europarlamenttikauden aikana Suomea on kiertänyt EU-arjessa tapahtumien sikermä. Tapahtumilla on haluttu edistää ja lisätä vuoropuhelua EU:n vaikutuksista kansalaisten arkeen. Teemat ovat vaihdelleet, mutta lähtökohtana ovat aina olleet maakunnille tärkeät EU-aiheet ja alueen asukkaiden ajatukset EU:sta.

EU Arjessa Elli 465. Kuva: Eurooppatiedotus

EU arjessa –kiertue päättyy perjantaina Hämeenlinnaan perjantaina 7 . maaliskuuta. Kanta-Hämeessä vierailee tuolloin joukko EU-vaikuttajia. Tapahtumaan osallistuvat maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja komission varapuheenjohtaja, talouskomissaari Olli Rehn. Euroopan parlamentin jäsenistä mukana ovat Liisa Jaakonsaari, Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Pietikäinen ja Hannu Takkula. Kansanedustajista osallistuvat Sanni Grahn-Laasonen, Jouko Jääskeläinen, Satu Haapanen, Johannes Koskinen, Ismo Soukola ja Mirja Vehkaperä.

Päivän aluksi julkistetaan komission tuottama mielipidekysely, joka kertoo kantahämäläisten suhtautumisesta Euroopan unioniin ja suomalaisten vaikutusvaltaan EU:ssa. Tutkimuksessa vertaillaan myös mielipide-eroja Suomen maakuntien välillä. Tulokset esittelee Euroopan komission Suomen-edustuston vt. päällikkö Sari Artjoki.

EU arjessa vie EU-vaikuttajat aamupäivällä vierailuille mm. Kaurialan ja Lammin lukioihin sekä Hämeen ammattikorkeakouluun. Forssassa perehdytään Hämeen ammattikorkeakoulun Kehräämössä paikalliseen clean tech -osaamiseen.

Hämeenlinnan keskustassa Tavastila-kauppakeskuksessa esittäytyvät paikalliset EU-toimijat ja EU-osarahoitteiset hämäläiset hankkeet päivän mittaan. Puheena on EU ihmisten arjessa ja luvassa onkin monipuolista ohjelmaa klo 11.00–13.00. Lavalle haastateltaviksi nousevat Hämeenlinnassa vierailevat EU-vaikuttajat. Viihdekuoro Cantitores tarjoaa musiikillisia makupaloja. Yleisölle avoimen tapahtuman avaavat Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio ja Euroopan parlamentin tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen. Tilaisuuden juontaa Kehittämiskeskus Oy Hämeen yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen.

Hämeenlinnan EU arjessa –tapahtuma huipentuu klo 14.00-16.00 Raatihuoneella järjestettävään yleisölle avoimeen Demokratia ja vaikuttaminen EU:ssa –seminaariin. Seminaarissa pohditaan EU:n vaikutusta suomalaiseen ja eurooppalaiseen demokratiaan ja siinä huomioidaan Suomen säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlavuosi. Avauspuheenvuoron esittää maakuntahallituksen puheenjohtaja Johannes Koskinen ja alustajina ovat maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen sekä komission varapuheenjohtaja Olli Rehn. Myös Hämeenlinnassa päivän aikana vierailevat mepit ja kansanedustajat käyttävät seminaarissa puheenvuoron. Seminaariin juontaa toimittaja Maarit Tastula.

EU arjessa -kiertueen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat ulkoministeriön Eurooppatiedotus, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, eduskuntatiedotus, työ- ja elinkeinoministeriö sekä tapahtumien valtakunnallinen päämediayhteistyökumppani Yle.

Hämeenlinnassa järjestelyissä ovat mukana myös Hämeenlinnan kaupunki, Hämeen liitto, Hämeen ELY-keskus, Hämeen ammattikorkeakoulu, Kehittämiskeskus Oy Häme, Hämeen TE-toimisto, CIMO, Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja edustava joukko EU-osarahoitteisia projekteja.

EU, demokratia ja suomalaisten vaikutusmahdollisuudet

Suomi on ollut EU:n jäsen kohta kaksi vuosikymmentä. Aika ajoin on käyty vilkastakin keskustelua vaikutusvallastamme EU:n yhteisissä pöydissä. EU:n demokraattinen järjestelmä nojaa kaksijakoiseen edustuksellisuuteen: suorilla vaaleilla valittuun Euroopan parlamenttiin sekä neuvostoon, jossa edustettuina ovat kansalliset hallitukset ja sitä kautta jäsenvaltioiden parlamentit.
EU:n päätökset ja vaikutukset tuntuvat arjessamme vuosi vuodelta enemmän, mutta ovatko mahdollisuutemme vaikuttaa vastaavasti vahvistuneet? Miten voimme kansalaisina ja äänestäjinä osallistua ja ohjata EU:n toimintaa? Tarjoavatko hiljattain käyttöön otettu
EU-kansalaisaloite ja vastaava kotimainen kansalaisaloite tähän parempia mahdollisuuksia? Entä mikä on eduskunnan asema EU-päätöksenteossa? Miten alueiden kuten Kanta-Hämeen ääni kuuluu Brysselissä tai Strasbourgissa?

Tervetuloa mukaan EU arjessa –tapahtumaan Hämeenlinnaan kuulemaan ja keskustelemaan vaikutusmahdollisuuksistamme!

Twitterissä: #EU arjessa

Verkkolähetys seminaarista: http://www.mediaserver.fi/live/euarjessaTapahtuman ajankohta
7.3.2014 klo 9:00 - 16:00

Paikka
Hämeenlinnan Tavastila-kauppakeskus ja Raatihuone

Linkit ja liitteet
Hämeenlinnan EUarjessa_tietoa järjestäjistä (pdf)
Juliste_EUarjessa Hämeenlinnassa_pdf
Kutsu seminaarin_EUarjessa_Hämeenlinna (pdf)
Ohjelma_Tavastila (pdf)

Päivitetty 4.3.2014